Namaz ve Kerahat Vakitleri ( Resimli )

13
2860

Kerâhat vakti, güneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakte denir. İslam dinine göre kerâhet vakitlerinde namaz kılınması mekruh tur.

Farz – Nafile Bütün Namazların Kılınmasının Mekruh Olduğu Vakitler üçtür :

1. Sabah Kerâhet Vakti: Güneş doğarken başlar ve 45 dakika sonra sona erer.

2. Öğle Kerâhet Vakti: Güneş tepedeyken; Öğle namazı vaktinden 30 dakika (veya yaklaşık 45 dakika) önce başlar ve öğle ezanı ile sona erer.

3. Akşam Kerâhet Vakti: Güneş batarken, yani akşam namazından 45 dakika önce başlar ve  akşam ezanı okununca sona erer.

namaz-ve-keharet-vakitleri

Kısaca güneş doğarken, tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz. Kılınması tahrîmen mekruhtur ((= “harama yakın”)

Kerâhet vaktinde kılınan farz namaz geçerli değildir. Nâfileler sahih olsa da, usûlen mekruh olur. Bu üç vakitte başlanan nâfileleri bozmalı, ancak başka bir zamanda kazâ etmelidir.

Akşam kerâhat vaktinde ikindi namazının farzı hariç, bir farz namaz kılınsa dahi sahih (doğru) olmaz. Bu yüzden kerâhat vaktinde kılınan farz namazın, kerâhat vakti çıktıktan sonra o namazın tekrar kılınması daha doğru olur.

Tilavet secdesi vaciptir ve kerahat vakti kılınmaz. Kılınsa dahi sahih değildir. Kısacası kerâhat vakti hiçbir şekilde namaz ve secde yapılmaz. Yalnızca o günün ikindi namazının farzına izin vardır.

Sahabiden Ukbe b. Amir Radiallahu Angum şöyle anlatmıştır:

Resulullah Sallallahu aleyhi ve Sellem üç vakitte namaz kılmamızı ve cenazemizi defnetmemizi yasakladı. Bu vakitler:

Güneş doğmaya başladığı andan yükselinceye kadar. Öğleyin güneş tepe noktasına gelince, batıya meyledinceye kadar. Güneş batmaya meylettiği andan batıncaya kadar.

Kaynaklar: Müslim, Müsâfirîn 293; Ebû Dâvud, Cenâiz 55; Tirmizî, Cenâiz 41

Hadiste zikredilen üç vakit, gündüzün uzunluk ve kısalığına göre değişmekle birlikte, yaklaşık olarak kırk beşer dakikalık sürelerdir. Bu vakitlerde namaz kılınması, yukarıdaki hadis ve aynı anlamda olan daha başka hadisler dolayısıyla mekruh görülmüştür.

Şuna da dikkat çekmek lazımdır: Bir kimsenin ikindi namazını kerahet vaktine bırakmaması esastır. Fakat her nasılsa kerahet vaktine kalmışsa, güneş batıncaya kadar ikindi namazını yine de mutlaka kılmalıdır. Çünkü namazı kerahet vaktine bırakmak mekruh, kazaya bırakmak ise haramdır.

Bu üç vaktin dışında iki vakit daha vardır ki, o vakitlerde nafile namaz kılınması mekruh görülmüştür.

  • Sabah namazının vakti girdikten sonra güneş doğuncaya kadar sadece sabah namazının iki rek’at sünneti kılınabilir. Bunun dışında nafile bir namaz kılınması mekruh görülmüştür.
  • İkindi namazı kılındıktan sonra güneş batıncaya kadar nafile namaz kılınması mekruhtur.

Resulullah Sallallahu aleyhi ve Sellem, bu vakitlerde vaktin namazının dışında namaz kılmayı yasaklamıştır. Buna göre sabah namazını kerahet vaktinde kılan bir kimse yeniden kılmalıdır. Eğer o günün öğle vakti olmadan kaza ederse, sünnetiyle beraber kaza eder. Başka zamana kalırsa sadece farzını kaza eder.

Kerahat vakitlerinde neden namaz kılınmaz ?

Kerahat vaktinde namazdan menedilmenin üç hikmeti vardır.

1- Güneşe tapanlar bu üç vakitte güneşe ibadet ederler. Onlara benzememek için.

2- Şeytanların intişar (yayılma) anından kaçınmak içindir. Çünkü Peygamber Efendimiz:

“Şeytanların boynuzları güneş ile beraber doğar, güneş yükselince ayrılır, zevale gelince tekrar gelirler alçalmaya başlayınca ayrılırlar, batacağı sırada tekrar gelir ve baktıktan sonra tekrar ayrılırlar. ” buyurmuştur.

Bu hadis beş şekilde tevil edilmiştir.Neticesi birinciye raci (ilgilendiren) dir.  Yani o vakitlerde şeytanlar insanlara sokulur ve onları güneşe taptırır demektir. İşte (Resulullah Efendimiz s.a.s)  bu hadis  ile bu vakitlerde namaz menetmenin illetini bildirmiştir.

3- Ahiret yolcuları, her vakitleri taat (itaat) ve ibadetle geçirir. Halbuki devamlı ibadet neticede usanç getirir. Bunun için namaz kıldığımız da kıyam, rüku, sücud ve teşehhüd gibi muhtelif şekilleri vardır. Daima namaz kılmaktan usanç getirirsin diye Allah Teala çeşitli üç vakitte namazdan menetmiş ve bu vakitleri kolay olan zikir ve tesbih ve istigfara tahsis ile abiderin neşetanı artırmış oldu. Ve aynı zaman da insan menedildiği şeye daha haris olduğu için, bu vakitleri geçmesini ve yeniden namaza candan başlamayı arzu eder.

Şüphesiz işin en doğrusunu ve hikmetini Allah c.c. bilir.

İmam Gazali, İhyau ulumi’d-din.

Etiketler; kerahat vakti çizelgesi, kerahat vakti neler yapılmaz, kerahat vakti neden namaz kılınmaz, kerahat vakti uyumak hadis, kerahat vakti ne zaman, kerahat vakti uyumak, kerahat vakti nedir, kerahat vakti uyku

 

Hafız Yetiştiriyorum

13 YORUMLAR

    • sayın karahan imsak vakti ile güneşin doğuşuna kadar olan zamanda önce sabah namazının sünneti, daha sonra farzı kılınabileceği, bunun dışında nafile namaz kılınamayacağından bahsediyor.

    • Sabah namazında önce 2 rekat sünnet sonra 2 rekat farz kılınır. Bunun dışında imsaktan güneş vaktine kadar başka namaz kilinamiyor. Zaten bildiğiniz üzere sadece akşam namazına farz ile başlıyoruz. Diğer vakitler hep sünnet ile başlıyor.

      • Birinci resimde akşam namazından 45 dakika önce hiçbir namaz kılınmaz diye gösteriyor ikinci resimde akşam namazından 45 dakika önce sadece ikindi namazının farzı kılınır diyor arkadaş bunu anlatmak istemiş

      • imsak ile gunes arasinda sabah namazinin sunneti haric nafile namaz kilinmaz diyorsunuz, farzin saati tam olarak ne zaman cunku farkli farkli seyler okuyoruz ve dogal olarakta kafamiz karisiyor. iki resimde de sabah namazi farzi ile ilgili tek bilgi yok

Bir yorum ekleyin